Kosthold og ernæring

Sunt kosthold

Det som utgjør et sunt kosthold er forskjellig etter kjønn, alder og aktivitetsnivå, men den generelle ideen er den samme: spise en rekke matvarer i moderasjon for å gi de næringsstoffene kroppen trenger for optimal funksjon. Fordelene med et sunt kosthold er mange, og inkluderer følelsen av velvære, bedre mental og fysisk ytelse, og forebygging av sykdommer.

Når kroppen får det den trenger (men ikke for mye) fra maten du spiser, vil du merke at du har mer energi, hormonene er balansert og holder deg i godt humør, blodsukkeret er regulert og holder deg på rett kjøl, og ditt immunforsvar vil bli sterkere for å avverge sykdom. Spise sunt reduserer også risikoen for hjertesykdom, diabetes, fedme, hjerneslag, hjerteinfarkt og høyt kolesterol.

Et sunt kosthold er ikke en diett. Dietter er kun midlertidige. Et sunt kosthold betyr å gjøre permanente endringer du kan leve med og nyte resten av livet ditt. Du mister mye viktige næringsstoffer når du er på diett, og dette kan bli et forstyrrende element når det kommer til sult, energi, overskudd, og økt tanker på mat over tid. Ved avsluttet diett, overspiser mange for å gjøre opp for hva de gikk glipp av. Å spise et sunt, balansert utvalg av matvarer er langt mer tilfredsstillende. Og hvis du matcher dette med fysisk aktivitet, er det mer sannsynlig å få en sunn og stabil vekt enn hvis du er på diett.

Fordeler ved et sunt kosthold

Mental Helse

Et sunt kosthold som er balansert med sunt fett, proteiner og karbohydrater kan nytte mental helse ved å forbedre funksjonen til nervesystemet.

Hukommelse

Visse sunne matvarer, som fisk, sjømat og diverse nøtter inneholder fettsyrer som kan forbedre mentale funksjoner og hukommelse.

Hud

Et sunt kosthold som er rikt på antioksidanter og vitaminer som vitamin A, C og E, kan bedre tekstur og hudens tilstand.

Selvtillit

Sunt kosthold gir deg masse energi til å komme gjennom dagen, kan få deg fysisk til og føle deg bedre ved økt tillit til kroppen din.

Forebygging

Folk som spiser et sunt kosthold kan være i stand til å forhindre enkelte sykdommer og kroniske helseproblemer, for eksempel hjertesykdommer og diabetes.

Å leve et langt og sunt liv er ikke en garanti, men livskvaliteten kan forbedres ved å spise et sunt balansert kosthold som holder ditt hjerte, organer og hjernen i topp form.