Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Vi har her laget en oversikt over spørsmål som går mye igjen. Finner du ikke svar på det du lurer på her, nøl for all del ikke med å ta kontakt med oss.

Trenger jeg hjelp?

– det er et vanskelig spørsmål uten noen klare svar. Men der er endel faresignal og indikatorer vi ber deg om å ta på alvor. Ta kontakt med din fastlege for veiledning til henvisning for døgnbehandling.

Hva består behandlingen av?

– vi benytter den medikamentfrie 12-trinns modellen. Det vil si fokus på nedtrapping fra vanedannende medisiner i samråd med psykiater, lege og psykolog.

Hvor holder dere til?

– vi holder til på idylliske Fanaseteren på Fanafjellet, en halvtimes kjøretur fra Bergen sentrum og 15 minutter fra Flesland lufthavn. Kjører man Fanaveien til Fanafjellet, ligger senteret rett ved veien på høyre side når man kommer fra Lagunen Klikk her for kart.

Hvordan er jeg/vi sikret diskresjon ved henvendelse til 12-Trinnsklinikken?

– alle våre ansatte er underlagt den samme taushetsplikt som legekontorer og sykehus i tråd med helsepersonell loven og personvernlovgivningen.

Hva skjer når jeg kommer til 12 Trinnsklinikken for å begynne 12-trinns programmet?

– du blir tatt i mot av vårt helsepersonell og satt i kontakt med lege og psykolog  som vil være dine hovedkontakter. Du vil bli tildelt ditt eget, private rom med bad/wc. Samtidig tidfestes ditt første møte som blir én til én i et eget rom. Du blir da introdusert til selve programmet og du vil få utdelt informasjonsmateriell for oppholdet.

Jeg har lest om 12-trinns programmet/Minnesota-modellen. Ofte nevnes kontakt med Gud som en del av metoden. Betyr det at jeg må være kristen og tro på Gud for å ha nytte av programmet?

– 12-Trinnsklinikken er 100% livssynsnøytralt. Vi benytter 12-trinnsmetoden innenfor trygge og livssynsnøytrale rammer og ulike livssyn respekteres hos oss på samme måte som i vårt samfunn for øvrig. Programmet passer for alle uansett livssyn eller trostilhørighet.

Hva skjer når jeg har gjennomgått programmet?

– du vil få ditt eget oppfølgingsprogram tilpasset dine behov og muligheter. En viktig del av 12-trinnsmetoden er å dele erfaringer med andre og sikre seg selv en hverdag uten avhengighet. Videre vil du få oppfølging fra vurderingsenhet og kommunen etter vurdering av dine behov i samråd med brukermedvirkningsperspektivet.

Blir alle hjulpet av 12-trinnsmetoden?

– 12-trinnsmetoden er en metode som er brukt over tid, helt siden 1930-tallet. Metoden har historisk vært mest brukt på alkoholavhengighet men den kan benyttes på alle typer avhengigheter. Svært mange oppnår å bli rusfrie og får en forbedret livskvalitet. Du vil få nye bekjentskaper i et rusfritt nettverk i tilfriskning.

Kan jeg selv påvirke hva slags program jeg skal følge?

– det er sentralt at programmet gjennomføres med verktøyene du får opplæring i underveis. Vi vil veilede deg til gode løsninger i tett dialog med deg, og sammen utarbeides det individuell behandlingsplan og mål for oppholdet. Gjennom relasjonsbygging er det fokus på inkludering og tillit. Her er det sentralt at du som vår klient erfarer at du kan stole på at vi vet mye om hva som trengs å gjøres for at du skal lykkes med ditt behandlingsopphold gjennom en tett og god dialog.

Hvordan er maten på 12-Trinnsklinikken?

– vi har et fint og innbydende kjøkken. Ernæring med fokus på et sunt kosthold etter statens ernæringsråds anbefalinger. Menyene består derfor av varierte middagsretter fra ekstern leverandør, frokost , lunsj og kvelds bestående av smøremåmtid med variert pålegg.

Hvordan får man råd til et opphold hos 12-Trinnsklinikken?

– vi kan meddele at 12 Trinnsklinikken er godkjent innenfor døgnbehandling Tverrfaglig spesialisert rusbehandling som er omfattet av fritt behandlingsvalg. Ordningen fritt behandlingsvalg ble innført 1. november 2015. Dette betyr også at behandlingen blir dekket av det offentlige. For mer innformasjon om ordningen kan du gå inn på helfo.no.

Klinikken kan tilby behandling til spillavhengige etter nærmere privat avtale. Ta kontakt for spørsmål.

Hvordan involveres familien

– vi ser på familien som medavhengige på den måten at de alltid blir berørt av en nær og kjær som sliter med avhengighet. Det er viktig at de trekkes med på riktig måte gjennom kurs og informasjon, slik at den som gjennomgår programmet blir støttet på beste måte. Pårørende kan være en viktig ressurs for underveis å bidra til tilfriskning, og det tilbys derfor familiekurs for pårørende.