Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Vi har her laget en oversikt over spørsmål som går mye igjen. Finner du ikke svar på det du lurer på her, nøl for all del ikke med å ta kontakt med oss.

Trenger jeg hjelp?

– det er et vanskelig spørsmål uten noen klare svar. Men der er endel faresignal og indikatorer vi instendig ber deg om å ta på alvor.

Hva består behandlingen av?

– vi benytter den medikamentfrie 12-trinns modellen. Det vil si fokus på nedtrapping fra vanedannende medisiner i samråd med psykiater, lege og psykolog.

Hvor holder dere til?

– vi holder til på idylliske Fanaseteren på Fanafjellet, en halvtimes kjøretur fra Bergen sentrum eller Flesland. Kjører man Fanaveien til Fanafjellet, ligger senteret rett ved veien på høyre side når man kommer fra Lagunen Klikk her for kart.

Hvordan er jeg/vi sikret diskresjon ved henvendelse til 12-Trinnsklinikken?

– alle våre terapeuter, helsepersonell samt servicepersonell er underlagt den samme taushetsplikt som legekontorer og sykehus i tråd med helsepersonell loven.

Hva skjer når jeg kommer til 12 Trinnsklinikken for å begynne 12-trinns programmet?

– du blir tatt i mot i vår resepsjon og satt i kontakt med den personen som vil være din hovedkontakt. Du vil bli tildelt ditt eget, private rom med bad/wc. Samtidig tidfestes ditt første møte som blir én til én i et eget rom. Du blir da introdusert til selve programmet og du vil få din egen tilpassede timeplan for oppholdet.

Jeg har lest om 12-trinns programmet/Minnesota-modellen. Ofte nevnes kontakt med Gud som en del av metoden. Betyr det at jeg må være kristen og tro på Gud for å ha nytte av programmet?

– 12-Trinnsklinikken er 100% livssynsnøytralt. Vi rendyrker 12-trinnsmetoden innenfor trygge og livssynsnøytrale rammer og ulike livssyn respekteres hos oss på samme måte som i vårt samfunn for øvrig. Programmet passer for alle uansett livssyn eller trostilhørighet.

Hva skjer når jeg har gjennomgått programmet?

– du vil få ditt eget oppfølgingsprogram tilpasset dine behov og muligheter. En viktig del av 12-trinnsmetoden er å dele erfaringer med andre og sikre seg selv en hverdag uten avhengighet.

Blir alle hjulpet av 12-trinnsmetoden?

– 12-trinnsmetoden er den mest vellykkede metoden som er brukt over tid, helt siden 1930-tallet. Metoden har historisk vært mest brukt på alkoholavhengighet men den kan benyttes på alle typer avhengigheter. Svært mange oppnår å bli rusfrie og får en forbedret livskvalitet.

Kan jeg selv påvirke hva slags program jeg skal følge?

– det er grunnleggende at programmet gjennomføres på den måten som vi vet virker. Her må du som vår klient stole på at det er vi som vet best gjennom en tett og god dialog.

Hvordan er maten på 12-Trinnsklinikken?

– vi har et førsteklasses kjøkken. Riktig ernæring er en sentral del av vårt program. Menyene består derfor av sunn og god mat som bygger kroppen og stabiliserer blodsukker.

Hvordan får man råd til et opphold hos 12-Trinnsklinikken?

– vi har den glede å meddele at 12 Trinnsklinikken er godkjent innenfor døgnbehandling Tverrfaglig spesialisert rusbehandling som er omfattet av fritt behandlingsvalg. Ordningen fritt behandlingsvalg ble innført 1. november 2015. Dette betyr også at behandlingen blir dekket av det offentlige. For mer innformasjon om ordningen kan du gå inn på helfo.no.

Hvordan involveres familien

– vi ser på familien som medavhengige på den måten at de alltid blir berørt av en nær og kjær som sliter med avhengighet. Det er viktig at de trekkes med på riktig måte gjennom kurser og informasjon, slik at den som gjennomgår programmet blir støttet på beste måte.